Healthypages

Manicure & pedicure

Discussion in 'Past Exam Papers' started by chiufrances, Feb 22, 2005.

  1. chiufrances

    chiufrances New Member

    Joined:
    Nov 23, 2004
    Messages:
    16
    Likes Received:
    6
    Does anyone know the answers for the following questions?

    1. A whitlow is:
    A. Bacterial
    B. Fungal
    C. Viral
    D. Congenital

    2. Beau's line is recognised by:
    A. Multiple transverse furrows affecting a singel nail
    B. A single longitudinal furrow affecting all the nails
    C. Multiple longitudinal furrows affecting a single nail
    D. A single transverse furrow affecting all the nails

    3. The cause of Leuconychia includes:
    A. Damage to the matrix
    B. Damage to the cuticle
    C. Damage to the free edge
    D. Ingrowing nail

    4. When is it advisable not to use paraffin wax nail treatment?
    A. If the nails are flaking
    B. If the client has stiff joints
    C. If the nails are brittle
    D. If the nails are soft

    5. Which of the following is a disadvantage to pearlized/frosted enamels?
    A. They emphasise the blue color of hands/feet with poor circulation
    B. They attract attention to imperfections on the nail
    C. They can cause the nail to split
    D. They can attract ultra violet rays to the hand and cause a risk of sunburn

    6. Why is it not possible to sterilize emery boards?
    A. Because they are made of absorbent fibrous materials and will distintegrate
    B. Because they are cheap to supply
    C. Because they emit toxic fumes when sterilized
    D. Because they do not need to be sterilized

    7. Why should you never file down the sides of the nail?
    A. Because it damages the matrix
    B. Because it weakens the nail
    C. Because it damages the lunula
    D. Because it causes sepsis

    8. Why would you use a nail white pencil?
    A. To cover any imperfections on the nail
    B. To help create a French manicure effect
    C. To remove the cuticle
    D. To remove any residue of polish

    9. What is the purpose of plastic resin used in nail enamels?
    A. To provide flexibility
    B. To provide color
    C. To give a smooth finish
    D. To create a gloss

    10. What type of lotion is a cuticle remover?
    A. Alkaline
    B. Acetone
    C. Acid
    D. Solvent

    11. Which of these tools is suitable for sterilization in an auto clave?
    A. Orange sticks
    B. Emery boards
    C. Nail buffers
    D. Cuticle nippers

    12. What is the pointed end of an orange stick used for?
    A. To clean under the free edge
    B. To smooth out ridged nails
    C. To remove hang nails
    D. To help minimise flaking on the nail plate

    13. When using a cuticle knife it should be held at an angle of:
    A. 30 degrees
    B. 45 degrees
    C. 65 degrees
    D. 90 degrees

    14. When should a hot oil treatment be carried out?
    A. Before the cuticle work
    B. After the cuticle work and before the hand and arm massage
    C. After the hand and arm massage
    D. Before filing the nail

    Many thanks!

    Frances
     
  2. chiufrances

    chiufrances New Member

    Joined:
    Nov 23, 2004
    Messages:
    16
    Likes Received:
    6
    Itec Manucure & Pedicure

    Hi all

    I am unsure the answer for the following question, can someone help?

    Old questions:

    1. A whitlow is:
    A. Bacterial
    B. Fungal
    C. Viral
    D. Congenital

    2. Beau's line is recognised by:
    A. Multiple transverse furrows affecting a singel nail
    B. A single longitudinal furrow affecting all the nails
    C. Multiple longitudinal furrows affecting a single nail
    D. A single transverse furrow affecting all the nails

    3. The cause of Leuconychia includes:
    A. Damage to the matrix
    B. Damage to the cuticle
    C. Damage to the free edge
    D. Ingrowing nail

    4. When is it advisable not to use paraffin wax nail treatment?
    A. If the nails are flaking
    B. If the client has stiff joints
    C. If the nails are brittle
    D. If the nails are soft

    5. Which of the following is a disadvantage to pearlized/frosted enamels?
    A. They emphasise the blue color of hands/feet with poor circulation
    B. They attract attention to imperfections on the nail
    C. They can cause the nail to split
    D. They can attract ultra violet rays to the hand and cause a risk of sunburn

    6. Why is it not possible to sterilize emery boards?
    A. Because they are made of absorbent fibrous materials and will distintegrate
    B. Because they are cheap to supply
    C. Because they emit toxic fumes when sterilized
    D. Because they do not need to be sterilized

    7. Why should you never file down the sides of the nail?
    A. Because it damages the matrix
    B. Because it weakens the nail
    C. Because it damages the lunula
    D. Because it causes sepsis

    8. Why would you use a nail white pencil?
    A. To cover any imperfections on the nail
    B. To help create a French manicure effect
    C. To remove the cuticle
    D. To remove any residue of polish

    9. What is the purpose of plastic resin used in nail enamels?
    A. To provide flexibility
    B. To provide color
    C. To give a smooth finish
    D. To create a gloss

    10. What type of lotion is a cuticle remover?
    A. Alkaline
    B. Acetone
    C. Acid
    D. Solvent

    11. Which of these tools is suitable for sterilization in an auto clave?
    A. Orange sticks
    B. Emery boards
    C. Nail buffers
    D. Cuticle nippers

    12. What is the pointed end of an orange stick used for?
    A. To clean under the free edge
    B. To smooth out ridged nails
    C. To remove hang nails
    D. To help minimise flaking on the nail plate

    13. When using a cuticle knife it should be held at an angle of:
    A. 30 degrees
    B. 45 degrees
    C. 65 degrees
    D. 90 degrees

    14. When should a hot oil treatment be carried out?
    A. Before the cuticle work
    B. After the cuticle work and before the hand and arm massage
    C. After the hand and arm massage
    D. Before filing the nail

    New questions:

    15. What can severe psoriasis cause?
    A. Thickening of the nail plate with the surface becoming rough
    B. Thinning of the nail plate with the surface becoming smooth
    C. Bending of the nail plate
    D. Splitting the nail plate

    16. How long on average does a nail take to grow from the matrix to the free edge?
    A. Between one and two months
    B. Between three and four months
    C. Between five and six months
    D. Between eight and nine months

    17. What can occur if pterygium is left untreated?
    A. The cuticle can disintegrate
    B. The nail can soften and peel off
    C. The skin of the cuticle can move up the nail plate towards the free edge
    D. The Skin around the nail can split and bleed

    18. Which of the following is not an ingredient in cuticle massage cream?
    A. Beeswax
    B. White soft paraffin
    C. Cocoa butter
    D. Bismuth oxychloride (what is this?)

    19. What is the effect of oleic acid when used in cuticle remover?
    A. To provide an alkaline effect
    B. To counteract any dryiing effect
    C. To make the product into a milky lotion
    D. To make the product more flexible

    20. Which of the following statements is incorrect with regard to hand cream?
    A. Hand creams may contain lanolin
    B. Hand creams may contain potassium hydroxide
    C. Hand creams may contain cetyl alcohol
    D. Hand creams may contain preservatives

    21. Why should the nails not be filed down into the sides?
    A. Because it causes the natural oils to dry out
    B. Because it will disturb the layers of the nail plate causing it to produce heat
    C. Because it will cause the nails to have a ridged appearance
    D. Because it causes a weak point in the nails which can easily break

    22. Why should cuticle remover not be left on for too long?
    A. Because it will over moisturize the skin
    B. Because it will have a dehydrating effect on the skin
    C. Because it will have a corrosive effect on the skin
    D. Because it will stain the nail plate and surrounding skin

    Thanks in advance.

    Regards
    chiufrances
     
    #2 chiufrances, Jul 8, 2005
    Last edited by a moderator: Aug 19, 2007
  3. farzana

    farzana New Member

    Joined:
    Sep 6, 2005
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    A&P, man and ped AND waxing!!!!

    hello everyone,
    new here. 37yrs old, single mum with not enough time to breath!!!

    I'm mildly panicking as im about to start A&P next week as well as sit Man and Ped and waxing pratical and theory in Dec too! (had it deferred due to personal crisis!)
    Any help in these areas by anyone who sat theses exams in July would be great.

    Anyone know the answer to this?
    When using a cuticle knife it should be held at an angle of:
    A. 30 degrees
    B. 45 degrees
    C. 65 degrees
    D. 90 degrees

    What a brill site.
    Everyone seems so genuinely friendly.

    farzana,x
     
  4. GIGI

    GIGI New Member

    Joined:
    Dec 7, 2005
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    RE: Manicure & pedicure

    Hi below answer
    1.A
    2.C
    3.A
    4.D
    5&6 dont know
    7.A
    8.B
    9.not sure
    10.A
    11.D
    12.A
    13.B
    14.dont know

    Hope not too late to helping U.:eek:
    regards
    GIGI
     
  5. Charlie

    Charlie New Member

    Joined:
    Sep 12, 2005
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    RE: Manicure & pedicure

    Hey

    For my answers I think:

    A
    C
    A
    D
    B
    A
    B
    B
    A
    D
    A
    D
    C

    Hope this helps!:eek:
     
  6. rachelexamtec

    rachelexamtec Banned

    Joined:
    Nov 1, 2006
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    RE: Itec Manucure & Pedicure

    Hi all

    I am unsure the answer for the following question, can someone help?

    Old questions:

    1. A whitlow is:
    A. Bacterial
    B. Fungal

    D. Congenital

    2. Beau's line is recognised by:
    A. Multiple transverse furrows affecting a singel nail
    B. A single longitudinal furrow affecting all the nails
    C. Multiple longitudinal furrows affecting a single nail
    D. A single transverse furrow affecting all the nails

    3. The cause of Leuconychia includes:
    A. Damage to the matrix
    B. Damage to the cuticle
    C. Damage to the free edge
    D. Ingrowing nail

    4. When is it advisable not to use paraffin wax nail treatment?

    D. If the nails are soft

    5. Which of the following is a disadvantage to pearlized/frosted enamels?
    A. They emphasise the blue color of hands/feet with poor circulation


    6. Why is it not possible to sterilize emery boards?
    A. Because they are made of absorbent fibrous materials and will distintegrate


    7. Why should you never file down the sides of the nail?
    B. Because it weakens the nail

    D. Because it causes sepsis

    8. Why would you use a nail white pencil?
    A. To cover any imperfections on the nail


    9. What is the purpose of plastic resin used in nail enamels?
    A. To provide flexibility
    B. To provide color
    C. To give a smooth finish
    D. To create a gloss

    10. What type of lotion is a cuticle remover?
    A. Alkaline
    B. Acetone
    C. Acid
    D. Solvent

    11. Which of these tools is suitable for sterilization in an auto clave?

    D. Cuticle nippers

    12. What is the pointed end of an orange stick used for?
    A. To clean under the free edge


    13. When using a cuticle knife it should be held at an angle of:
    B. 45 degrees


    14. When should a hot oil treatment be carried out?
    B. After the cuticle work and before the hand and arm massage


    New questions:

    15. What can severe psoriasis cause?
    A. Thickening of the nail plate with the surface becoming rough


    16. How long on average does a nail take to grow from the matrix to the free edge?
    A. Between one and two months
    B. Between three and four months


    17. What can occur if pterygium is left untreated?

    C. The skin of the cuticle can move up the nail plate towards the free edge


    18. Which of the following is not an ingredient in cuticle massage cream?
    A. Beeswax
    B. White soft paraffin
    C. Cocoa butter


    19. What is the effect of oleic acid when used in cuticle remover?
    A. To provide an alkaline effect
    B. To counteract any dryiing effect
    C. To make the product into a milky lotion
    D. To make the product more flexible

    20. Which of the following statements is incorrect with regard to hand cream?
    B

    21. Why should the nails not be filed down into the sides?

    B. Because it will disturb the layers of the nail plate causing it to produce heat


    22. Why should cuticle remover not be left on for too long?
    B. Because it will have a dehydrating effect on the skin
    C. Because it will have a corrosive effect on the skin
     
  7. MOLL

    MOLL New Member

    Joined:
    May 9, 2007
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    MANICURE AND PEDICURE past papers

    here are a few sample questions for manicure and pedicure, hope they help someone:):):)
    :)
    the definition of pterygium is:
    c- thick hardened growth of dry cuticle adhereing to the nail plate as it grows

    the eponychium is:
    a- the cuticle at the base of the nail

    the ponychium is the :
    b- cuticle at the sides of the nail

    keratinisation causes the nail plate to:
    d- grow in thickness and in lenght

    what does the matrix contain?
    c-nerves

    a whitlow is:
    a-bacterial

    the definition of paronychia is:
    c-thickening of the nail plate

    The mantle is:
    c-visible portion of the nail that rests apon the nail.

    Tinea unigum is
    a- bacterial

    The functions of the matrix include:
    c- produce new cells to form the nail bed

    The causes of leuconycia includes:
    damage to the matriix
     
  8. qwertydog

    qwertydog New Member

    Joined:
    Apr 16, 2007
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    unit 9 10 and 11 itec exam just done it!

    hi

    cant remember all of the questions but i know i spent lodza my revision time on mussles bones etc but there were hardly any questions on them so revise ingredients contraindications.

    on make up there was a lot of product ingredients questions that i kicked myself for not knowing and also face shapes and shading lots and lots on these but luckly i revised a huge amount so i was prepaired a lot of the girls on my course think they have bad marks for make-up and good for mani but i am the other way round!!

    mani pedi the first question was about the flexors and extensors and i dont know if i got that correct!
    also the line in french manicure at the tip of the nail what is it called the lunar line
    smile line
    white line

    all of the exams at the begining 3 to 5 questions were hard but then they got easyer!
    well i think its coz i revised so much.


    if i remember anything else i will post hope this has helped a bit!
    i have my professional bisness aND waxing on sat!!!

    also remember to read through them more than once as a few of my group made silly mistakes and on reflection we are gutted to miss a mark by not reading it properly!
     
  9. mrltmarais

    mrltmarais New Member

    Joined:
    Oct 20, 2007
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Manicure & pedicure answers

    Hey Fraches

    Hope this will help u, good luck!!

    1) A
    2) C
    3) A
    4) D
    5) dont know
    6) dont know
    7) B
    8) dont know
    9) D
    10) A
    11) dont know
    12) A
    13) B
    14) A - Because one function of the hot oil treatment is to moisture dry
    cuticles, so it will be more effective before removing cuticles, will
    help softening the cuticles so that it would be easier to remove

    Got a itec exam book with alot of questions and answers, that where I got these answers
    Good luck, im also writing itec in desember!!
     
    #9 mrltmarais, Oct 23, 2007
    Last edited by a moderator: Oct 23, 2007
  10. Sandra88

    Sandra88 New Member

    Joined:
    Dec 28, 2010
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    1:A
    2:D
    3:A
    4:B
    5:B
    6:A
    7:B
    8:B
    9:D
    10:A
    11:D
    12:A
    13:B
    14:B


    all of these are the right answers I know it might be lil too late :p hehe but hopefully helpfull for others....
     
  11. myarka

    myarka New Member

    Joined:
    Sep 30, 2008
    Messages:
    5,205
    Likes Received:
    8
    Hello Sandra88 and welcome to Healthypages :)

    This is an old thread going back 5 years, so it's unlikely that you'll receive a reply.

    In the meantime, perhaps introduce yourself in the new members forum, where I'm sure you'll recieve a warm welcome.

    Myarka.
     
  12. Asmina

    Asmina New Member

    Joined:
    Jul 20, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    ITEC student 2011

    2. Beau's line is recognised by:
    A. Multiple transverse furrows affecting a singel nail
    B. A single longitudinal furrow affecting all the nails
    C. Multiple longitudinal furrows affecting a single nail
    D. A single transverse furrow affecting all the nails


    The right answer is D. :)
     
  13. Asmina

    Asmina New Member

    Joined:
    Jul 20, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Tinea unigum is FUNGAL :)
     
  14. May2011

    May2011 New Member

    Joined:
    Jan 12, 2011
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    VTCT Mani and Pedi Exam

    Hi

    Does anyone have any ideas on questions post 2005/2007+

    Taking a VTCT nail tech course. I am familiar with these Q+A's and wondered if these kind of exam questions would be similar currently. Is the A&P and the theory manicure done at the same time?

    Thanks for any advice.

    May
     
  15. Laura-Anne

    Laura-Anne New Member

    Joined:
    Nov 8, 2019
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Does anyone perhaps know any ITEC beauty specialist oral questions?
     

Share This Page

This site uses XenWord.